Hyödyllisiä hölmöjä – Professori Jukka Korpela

Tarja Halonen osallistui Venäjän Valdai-klubin kokoukseen. TV:n haastattelussa hän höpisi pehmoisia kestävästä kehityksestä ja rauhasta. Venäjä tarvitsee kolmannen maailman intelligenttejä ja eläkkeellä olevia lännen poliittisia johtajia pohtimaan maailmanmenoa vuotuisessa megatapahtumassa, jonka ydin on Venäjän presidentin oma linjanveto. Ulkomaiset vieraat tuovat arvovaltaa presidentin puheelle, koska kansainvälisyys on eräs venäläisyyden ydinhyveistä. Venäläisyys on pelastussanoma maailmalle enemmän kuin aluee­seen ja kieleen rajoittunut oppi oman kansan erinomaisuudesta ja oikeuksista, vaikkakin venäjä on tämän mission pyhäkieli ja venäläiset valittu kansa. Vieraat saavat venäläiset ymmärtämään sen, että heidän sanomansa ja johtajansa on maailman messias. Läntisen moniarvoisen yhteiskunnan intelligenssin läsnäolo korostaa taas lännen ihmisille sitä, että heidän mielipiteitään kuunnellaan ja lännen arvot ovat läsnä.

Huomaa ikääntyneensä, kun nämä déjà-vu–ilmiöt alkavat yököttää. Aivan kuten tämä vanha Neuvostoliiton sanoma maailman rauhasta imperialismin voimia vastaan minua ärsytti katsoa Helsingin rauhanmarssia viime viikolla. Molemmat ilmiöt ottivat päähän jo 70-luvulla. Kansat eivät tahdo rauhaa eikä suurpääoma sotaa nyt eikä 70-luvulla. Kansat ovat nyt ja aina lähtökohtaisesti tyhmyyden tiivistymiä, joita on helppo harhauttaa kansallismielisten ohjelmien taakse tappamaan toisiaan. Suurpääoma taas kärsii sodasta. Kyse on siitä, millä legitimoidaan oma viesti.

Venäjä on ollut viimeiset tuhat vuotta mestari keksimään mielikuvituksellisia juttuja oman politiikkansa tueksi. Yhtäkkiä silmittömästä tappamisesta, hillittömästä vallanhimosta, ahneudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta onkin tullut Kristuksen keisariuden ja maailmanrauhan puolustamista vääräuskoisia, pakanoita ja ahneita riistäjiä vastaan.

Viesti uppoaa, kun riittävän moni harhautuu uskomaan sitä lähellä ja kaukaa. Dimitri Donskoi pelasti ihmiskunnan pakanoiden vallalta 1300-luvulla, ja Iivana Julma perusti Kristuksen vallan maailmaan 1500-luvulla. Stalin loi työväestön paratiisin 1900-luvulla, ja nyt Venäjä epäitsekkäästi puolustaa maailman kansojen yhtäläisiä oikeuksia Yhdysvaltain hegemoniaa vastaan ja muodostaa länsimaisen sivistyksen muuria pelastaakseen sen barbarialta ja rappiolta.

Suomalaisessa keskustelussa on totuttu kutsumaan hyödyllisiksi idiooteiksi Venäjän-tutkijoita, jotka yrittävät ymmärtää Venäjän toiminnan logiikkaa. Osa on toki perinteisiä, ”sokeita” russomaanikoita. Osa on vakavia tutkijoita, joilla ei ole välttämättä mitään erityistä sympatiaa tutkimuskohdettaan kohti. Kumpienkin sanoma tuntuu toisinaan vastenmieliseltä länsimaanikoista, joista usea toimii ymmärtämättään yhdysvaltalaisten ajatushautomoiden trolleina. On erikoista pitää Pekka Visuria Kremlin hyödyllisenä hölmönä, kun hän on huolissaan Yhdysvaltain suunnitelmasta sijoittaa Norjaan sotajoukkoja. Pikemminkin on kummallista, että kukaan ei ole valtiojohdosta sanonut sanaakaan tätä vastaan, vaikka toimi on vastoin kaikkia Suomen keskeisiä intressejä.

Venäjän poliittinen sanoma ei kuitenkaan käytä mitenkään hyväkseen näitä Venäjä-tutkijoiden mielipiteitä, koska Venäjää tuskin kiinnostaa tippaakaan se, jos joku kehuu tai ymmärtää. Harhainen syyttely sataa oikeastaan Venäjän laariin. Sen intressissä on, että joku nappaa Venäjän piiloviestin ja tekee siitä salonkikelpoisen.

Sanoman nappaakin vangikseen hörhö idealisti, joka uskoo hyvään ja kauniiseen. Tarja Halosen puhe sai Valdai-klubilla kritiikkiä, mikä tietenkin korostaa länsimielisille Halosen itsenäistä roolia ja tuon forumin näennäisen avointa keskusteluilmapiiriä. Keskustelun suurta kriittisyyttä kehuivat monet läntiset kommentaarit. Kun sitten Tarja Halonen on nenäpäiväkeräysmannekiini, säteilee hyväntekeväisyys, pyyteettömyys, kapi­talis­tisen rahanahneuden halveksunta ja Amerikka-vastaisuus toisaalta kaikkeen intelligenttiin toimintaan Suomessa ja samalla se ”vahingossa” leimaa myös viestin Valdai-forumista ja Putinista hyvällä ja kauniilla. Toisin kuin Clinton ja Trump Putin on analyyttinen ja intelligentti, ja sitä mieltä ovat siis myös Tarja Halonen ja hänen idealistiset seuraajansa.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s