Itäinen oppositio – Professori Jukka Korpela

Mihail Hodorkovski kävi Helsingissä Avoin Venäjä –forumin yleiskokouksessa. Hän saarnasi Venäjän muutosta ja avautumista monipuoluedemokratiaksi. Yleisradiokin hehkutti häntä demokratian esitaistelijaksi ja avoimen Venäjän kannattajaksi, jota presidentti Putin piti tekaistuilla syytteillä vankilassa. Kaikki edistykselliset ja oikein ajattelevat sivistyneet ihmiset hurrasivat asialle.

Vaikka ei olisikaan mitään sympatiaa Putinia tai Venäjän menoa kohtaan, ei pitäisi olla aivan tyhmä. Mihail Hodorkovski on Neuvostoliiton romahduksen jälkeisiä upporikkaita oligarkkeja, joka onnistui sivistyneesti sanoen kaappaamaan öljybisneksen haltuunsa hämärin konstein. Niin teki moni ja tällaisen perinnön varassa elää koko venäläinen yläluokka, koska niin on ollut sitten maailman luomisen. Hodorkovskin virhe oli siinä, että hän lähti politiikkaan ja vastustamaan johtajaa, kun venäläisessä ja keski-aasialaisissa systeemeissä on tarkoitus toimia niin, että tukee johtajaa ja jatkaa hänen suojeluksessaan vanhoja hämäriä bisneksiä. Hodorkovski päätyi vankilaan.

Aivan takuuvarmasti Hodorkovski oli syyllistynyt kaikkeen siihen, mistä häntä syytetään ja paljoon muuhunkin. Tässä lännen media on täysin väärässä. Suuri epäoikeudenmukaisuus on vain siinä, että hänen kohdallaan rikokset elvytettiin, kun tarvittiin tuomioita. Muiden kohdalla näin ei ole tehty. Tässä on läntisen ja itäisen systeemin ero.

Kun nyt viime päivinä on häkkiin lentänyt uljukaneveita ja Sotshin kiinteistökenraaleja, ei kannata pohtia sitä, ovatko he ottaneet lahjuksia. Tietenkin ovat ottaneet, koska niitä ottavat kaikki. Koko systeemi rakentuu sille, että meikäläinen lahjus on oikeastaan sikäläisittäin laillinen palkkio hyvästä työstä. Ei siitä tuomita. Kysymys kuulu, miten he ovat asettuneet valtaa vastaan?

Hodorkovski ei ole mikään pyyteetön demokratian airut. Ehkä hän haluaa kostaa Putinille ja hänen liittolaisilleen, tai sitten hän haluaa saada vallan itselleen. Jos hän saisi vallan, olisi opposition kyyti kylmää, kuten se on nytkin. Itäisessä maailmassa oppositiolla ei ole mitään arvoa. Se on rauhan, turvan, hyvän elämän ja järjestyksen uhka. Oppositio ei ole osa demokratiaa vaan pahan voima, jonka juuret ovat persialaisessa dualismissa. Lännessä on ymmärretty jo viimeiset 800 vuotta, että totuus löytyy vastakkaisten argumenttien punninnasta eikä suinkaan siitä, mitä mieltä joku johtaja asiasta on.

Itä ja äärimmäinen länsi ovat kuitenkin dualismissaan samanlaisia ja moniarvoinen Eurooppa jää näiden väliin. Yhdysvaltalaisessa poliisisarjassakaan eivät rosvot ensi sijassa tavoittele rikkautta ja vaurautta, vaan toteuttavat pahan missiota ja ovat kaikella tavalla pahoja. Taustalla on kirkkoisä Augustinuksen kautta länteen ja sieltä protestanttiseen herännäiskristillisyyteen sukeltanut osa Persiaa: ikuinen hyvän ja pahan taistelu.

Saksalaisessa poliisisarjassa tätä ei löydä, koska sen viitekehys on katolinen. Yleensä uhri on suurin konna, joka ansaitsikin tulla tapetuksi. Syyllinen on taas sympaattinen hahmo, joka teki vain oikein tappaessaan. Näin ei venäläinen eikä amerikkalainen ajattele. Amerikasta en tiedä, mutta sen tiedän, että juuri tämän takia Venäjälle ei voi viedä demokratiaa. Siellä johtaja on oikeassa ja hänen arvostelemisensa on synti.

Siksipä siis näin Venäjä-tutkijan näkökulmasta Trumpin voitto ei ollut ihme, koska empiiriset tosiasiat eivät ole tärkeitä vaan totuus, joka saavutetaan jollakin maagisella tavalla eli syvemmällä ymmärryksellä. Se voi olla mystinen tietämiskokemus tai ns. kansan mielipide. Näinpä tänäänkin lähdin huitelemaan Petroskoissa venäläisillalliselta, koska siellä ei mikään toiminut: siellä piti odottaa, että ”lauma” järjestyy toimimaan yhdessä ja oikealla tavalla. Yksilön toiveet ja ajatukset olivat mahdottomia kenenkään toteuttaa, kuten yhden erillisen oluen saaminen. Se voitiin toteuttaa vain niin, että kaikille tuodaan olutta… niillekin, jotka eivät sitä kaivanneet…..

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s