Inkubaatio-aika – Dosentti, YTT Kari E. Turunen

Ihmisen elämänehdot eivät ytimeltään muutu. Ruokaa ja juomaa sekä suojaa säiltä tarvitaan. Ihmisyksilöt rakastuvat, liittyvät toisiinsa, synnyttävät lapsia, muodostavat perheitä ja muita yhteisöjä, kokonaisia yhteiskuntia. Elämään kuuluu lastenhoito, työ ja koulutus. Yksilöt myös kärsivät, sairastuvat ja kuolevat. Onnellisuus ja ilokin tempaavat joskus ihmiset mukaansa.

Vaikka elämän ytimen tosiasiat säilyvät, on silti paljon asioita, jotka ovat muuttuneet ja jotka muuttuvat myös tulevaisuudessa. Elämän hallitsemiseen tarkoitetut keinot kehittyvät. Itse asiassa lopulta muuttuu koko elämäntapa.

Yhä uudestaan joutuu hämmästymään sitä, että yksinomaan taloudellinen ja tekninen perusta ei selitä kulttuurin kehitystä. Myös aatteet muokkaavat merkittävästi elämää. Joskus ideat ottavat ihmiset valtaansa ja vievät heitä kohti arvaamattomia kohtaloita. Vielä ollessaan voimissaan marxilaiset väittivät, että taloudellinen perusta synnyttää sille sopivan ideologian eli aatteellisen ylärakenteen.

Itse asiassa juuri sosialistiset valtiot olivat osoituksena aatteiden voimasta. Niiden todellisuus pohjautui ideoihin ja ideologiaan eikä yksinomaan taloudellis-teknisen kehityksen tosiasioihin. Loputtomasti ei kuitenkaan taloudellista perustaa vastaan voi potkia. Siksi sosialismi romahti; talouden ehdot olivat ja ovat niin väkeviä. Aatteet, jotka eivät ole kyenneet kehittymään, ovat kautta historian jähmettäneet kulttuureja ja ajaneet ne lopulta tuhoon.

Mutta myös kapitalistisessa maailmassa on yritetty rikastua ja kohottaa elintasoa vastoin talouden ankaria lakeja – joista tosin kukaan ei näytä olevan hyvin perillä; ne ovat kuin tuntemattoman Jumalan ruoska. Karille on ajettu molemmilta suunnilta, varsinkin sosialismissa, mutta aina silloin tällöin myös kapitalismissa.

Taloudellis-tekninen perusta on tavallaan vastaansanomaton, mutta ihminen ei voi kuitenkaan toimia näkemyksettä. Näkemys koostuu käsityksistä siitä, mikä todellisuus on ja mitä se voisi olla. Elämää säätelevät aina siis myös aatteet. Valtiollinen ja kunnallinen toiminta ovat jäsentyneet aatteista käsin, samoin oikeuslaitos ja kasvatus. Tarvitaan ideoita, jotka selittävät todellisuutta ja ihanteita, jotka näyttävät sen, mikä on toivottavaa, inhimillistä ja mahdollista. Ilman näkemyksiä ja toimivia ihanteita olisi vain sekaannusta, barbariaa ja keskinäistä taistelua.

Kun talous on vaikeuksissa ja Eurooppaa kouristelevat myllerrykset, käsityksemme maailmasta ovat paineen alla ja muutoksessa. Tällöin on pakko syntyä uusia käsityksiä taloudesta, työstä, koulutuksesta, sekä myös vapaa-ajasta ja taiteesta. Tähän maailmanaikaan lisäksi ympäristö ja luonto voivat pahoin ja heittävät oman varjonsa ajatteluumme ja elämäämme. Elämme aivan ilmeisesti inkubaatio-aikaa, uusien ideoiden itämisen aikaa.

Ei voi toimia, jos todellisuutta ei käsitetä jotenkin eikä nähdä, mikä on mahdollista ja mikä toivottavaa. Se onko kyseessä vain uudelleen orientoituminen, pieni inkubaatio-aika, vai onko kyseessä todella suurten aatteellisten murrosten ajan alku, se nähdään vielä. Historiassa on aikoja, jolloin elämä ajatellaan uudelleen ja syntyy uutta taloutta ja uusia elämänmuotoja. Näin tapahtuu nytkin. Nähtäväksi jää se, kuinka syvällisesti mielemme prosessoituvat. Tämä riippuu sen puristuksen suuruudesta, johon joudumme ja kuinka syvään kriisiin elämämme putoaa.

Lopulta aatteet voittavat ja jokin rakentava uusi idea saa jalansijaa eri puolilla todellisuuttamme, hyvin yllättävissä talouden ja tekniikan kerroksissa. Kapitalistinen yhteiskuntajärjestys uudistuu, jos ei luovuta liberalismista ja demokratiasta.

Kirjoitin ensimmäisen version inkubaatio-ajasta 1991. Tuolloin Suomi tuntui olevan pahoissa vaikeuksissa kuten nytkin. Miten tästä selvitään tällä kertaa?

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s