Radikalisoituva ortodoksisuus – Professori Jukka Korpela

New Yorkin metropoliitta Ilarion julisti kesällä 2013, että Pyhä Venäjä on kaikkien ortodoksien isänmaa. Presidentti Putin totesi ”Temppelivuori-puheessaan” joulukuussa 2014, että kristinusko on se voima, joka yhdisti slaaviheimot yhdeksi Venäjän kansaksi ja siksi Krimin ja muiden pyhien paikkojen liittäminen takaisin Venäjään on historiallinen velvollisuus.

Tuhatvuotisen Venäjän sadulla on oikeutettu nykyistä Ukrainan politiikkaa ja siihen ankkuroidaan neo-eurasianistinen julistus: Venäjä on Euraasian imperiumin ydin. Se on vaihtoehto USA:n johtamalle pluralistiselle rappiolle. Venäjä ja Venäjän ortodoksinen kirkko turvaavat kristillisyyden ydinarvojen säilymisen. Näin ovat Venäjän johtavat poliitikot, kirkonmiehet ja ideologit julistaneet viime vuosien aikana.

Kasakat ovat jo pitkään ankkuroineet oman ultranationalistisen julistuksensa ortodoksiseen kirkkoon. Sosiologien mukaan ammattirikolliset ja muut vankilajengit suosivat tatuoinneissaan ortodoksisia symboleja. Kaikkien näkemä tosiasia on, että Venäjän urheilumaajoukkueiden paitojen tekstit on kirjoitettu kirkkoslaavin kirjaimilla. Kyse ei ole samasta kuin saksalaisten kansallismielisten käyttämät goottiaakkoset. Kirkkoslaavi on pyhä kieli, ja sillä esitetty teksti on totuus jo itse ilmiasun vuoksi. Sillä ei voi valehdella!

Uskonnon ja valtion liitto on osa itämaista ajattelumaailmaa. Se toteutui bysanttilaisessa lainsäädännössä 500-luvulla, ja islamiin se vakiintui 800-luvulla. Venäjälle oppi yhteis­vallasta kirjattiin Iivana Julman stoglav-lakikokoelmassa 1551, ja nykyinen hallinto on toistanut, että tämä Simfonia-malli on Venäjän tie. Sen perusti Vladimir Pyhä 1000 vuotta sitten. Se näkyy arkipäivässä: niin Kremlin vieressä sijaitsevan Kristus-Vapahtajan katedraalin freskoissa kuin Valamon saaren Pyhän Vladimirin kirkon maalauksissa. Viime mainittu on presidentti Vladimir (!) Putinin datshan naapurissa. Tällä oikeutetaan Venäjän politiikka maailmalla. Presidentti onkin ottanut uskonnollisen johtajan aseman viime aikojen puheissaan.

Radikalisoituva islam on tuttu ilmiö. Tätä analysoitaessa on menty harhaan kahdessa kohdassa. Kun yhdysvaltalainen turvallisuusekspertti neuvoi YLE:n sivuilla 20.3. suomalaisia terrorismin torjunnassa, hätkähdin. Taas amerikkalainen, joka tulee omista virheistään oppineena kertomaan muille totuuksia, jotka muut jo tuntevat vain sillä erolla, että vieläkään kaikki ei ole mennyt amerikkalaiselle perille. Vaikka osa ”pomminheittäjistä” on syrjäytyneitä nuoria, keskivertoislamilainen ei ole Yhdysvalloissa asuva islamilainen, eikä islam maailmanlaajuisesti pyri kehittymään brittiläiseksi maallistuneeksi versioksi islamista.

Toinen virhe on luulo siitä, että vain islam olisi jotenkin radikalisoitunut ja fundamentalismiin taipuva uskonto. Ortodoksinen kirkko on sananmukaisesti ”oikeauskoinen” kirkko, mitä kirkon tekstit suomeksikin toistavat. Venäjän ortodoksinen kirkko on viime vuosina vielä entisestään radikalisoitunut ja tullut osaksi militanttia kansallista politiikkaa. Fasistiset ja juutalaisvastaiset äänenpainot ovat yltyneet. Äärikonservatiiviset piirit haluavat poistaa länsimaisen kulttuurin vaikutuksen ja palata ”aitoon ja alkuperäiseen Bysanttiin” eli 1600-luvulle. Näin on tapahtunut monessa muussakin ortodoksisessa maassa.

Harva kiinnittää huomiota siihen, että ortodoksinen kristillisyys ei ole pelkästään mystisiä lauluja ja hymyileviä parrakkaita pappisisiä, jotka löpisevät rakkaudesta. Ortodoksisen kristillisyyden sanomaan sisältyy itämainen fundamentalismi mutta ei länsimaista rationalismia. Tekstit aukeavat vasta vuosien lähiluvulla, kuten iki-ihana veisu ”Meidän kanssamme on Jumala”. Siinä lauletaan ”Tietäkää kaikki kansat ja alistukaa, sillä kanssamme on Jumala”. Edellyttää sekä teologista että kirkkoslaavin/kreikan tuntemusta tajuta, että käsite ”kansat” tarkoittaa vieraita ja toisuskoisia. Laulu onkin todellisuudessa täynnä vihaa, uhoa ja vieraiden uhkailua. Kannattaa myös katsoa Helsingin Uspenskin katedraalin katolle. Islamin puolikuuta keihästävä risti lienee pikemmin sodan kuin rakkauden symboli kullan kiillosta huolimatta.

Suomen ortodoksisen kirkon johto on viime vuosina tavan takaa korostanut, että ortodoksien tulee olla lojaaleja ensi sijassa kirkolle ja vasta sitten Suomen valtiolle. Tässä ajatuksessa on tietenkin takana kaunis uskonnollinen periaate, että Jumalan totuuden tulee ohjata kristittyä. Ortodoksisen kirkon oppi on muodostunut viimeisen 1700 vuoden aikana tukemaan keisarin valtaa ja sitä, että keisari on kaikkien oikeauskoisten kristittyjen puolustaja harhaoppeja ja pakanoita vastaan. Hän suo oikeuden, totuuden ja turvan kristityille. Tämän vuoksi muodostui jo varhain käsitys, että hallitsijan vastustaminen ei ole politiikkaa vaan synti. Siksi ortodoksisessa kristillisyydessä ihannoidaan ”hiljentymistä”. Se tarkoittaa hierarkiassa ylempiarvoisten sokeaa kunnioitusta ja täydellistä kuuliaisuutta näiden mielipiteille eli säännöille. Tätä arkkipiispa toivotti suureen paastoon valmistautuville suomalaisillekin.

Suomen kirkon julistus tarkoittaa sitä, että Suomen valtiolla ei ole samaa asemaa kuin keisarilla. Mitä keisaria Suomen kirkko odottaa uskovaisten seuraavan? Kun 16.3. arkkipiispa selkeästi totesi Savon Sanomissa ja kirkon verkkosivuilla, että maahanmuuttajaortodoksit ovat parempia ortodokseja kuin suomalaisortodoksit, voi langeta ajattelemaan, että näiden esimerkiksi Venäjän kirkolta saama keisarisanoma alkaa muodostua normiksi. Tämän mukana salakavalasti tulevat äärikansalliset ja moniarvoisuuden kieltävät opetukset. On hyvä tietää, että Venäjä on Venäjän kirkon mukaan ”pyhä” ja Venäjän kansa ”valittu kansa” eli uusi Israel. Sitä eivät ole Kreikan, Bulgarian, Romanian eivätkä Kyproksen kansat, vaikka ovatkin ortodoksisia.

Tietenkään keskiverto-ortodoksi ei ala ajatella, että suomalaisenkin ortodoksin isänmaa olisi ”Pyhä Venäjä” hulluine oppeineen. Meillä on kuitenkin myös hyvin fundamentalistisia ortodokseja. Näihin ihmisiin ääriopetukset uppoavat, ja heillä voi olla oikeauskoisen varmuus toimia järjettömästi lakeja vastaan. Ei tarvitse mennä venäläisten ääriryhmien eikä kirkon sivuille, vaan epäilevän kannattaa vierailla esimerkiksi suomalaisen Pyhän Kosmas Aitolialaisen veljestön kotisivuilla (www.kosmas.fi): ”Kuuluisin pyhän Kosmaan ennustus liittyy Turkin kukistumiseen. Sen yhteydessä hänen mukaansa yksi kolmannes turkkilaisista kuolee, yksi kolmannes pakenee muualle ja yksi kolmannes kääntyy kristityiksi.” Taustalla on runsas määrä kansainvälisiä verkkosivuja, jotka julistavat muun ohella: ”Venäjä, Serbia ja Kreikka! Ortodoksisen veljestön supervalta-armeija, joka tuhoaa Turkin!” – Että sillai…

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s