Heimot, kansat ja kielet – Professori Jukka Korpela

Venäläinen, edesmennyt kulttihistorioitsija Lev Gumilev esitti vision maailmanhistorian kolmesta vakiosta, jotka pysyvät vaikka maailma on muuten jatkuvaa muutosta (vechnaja perestrojka). Ne ovat paikka, aika ja kansa. Gumileville kansa on tärkeä, koska se on ihmisten kollektiivi, jolla on yhteinen tehtävä ja päämäärä.
Zeinad Badawi haastatteli BBC:n Hardtalkissa muusikko Emmanuel Jalia, joka on entinen sudanilainen lapsisotilas. Kaikki meni hyvin, kunnes Badawi alkoi kutsua sotaa heimosodaksi ja Jalil kielsi tämän. Badawin päähän ei mahtunut se, että koko afrikkalainen heimorakenne on brittiläisen siirtomaavallan luomus.
Länsimainen yhteiskunta on yksilöiden moniarvoinen yhteiskunta, jossa yksilön absoluuttiset vapausarvot menevät ohi perheen ja yhteisön. Tätä Vladimir Putin tarkoitti, kun hän syytti länsimaita rappiosta. Kollektiiviselle venäläisyydelle kansan kohtalo on tärkeä ja siksi slaavikansojen yhteinen asia on ylihistoriallinen argumentti myös politiikassa.
Brittinäkemys on pikemminkin päinvastainen. Kukaan ei koskaan ole luonut brittiläistä heimokarttaa. Brittiläinen sivistys on individualismia, jossa jokaisella on omat sääntönsä jopa oikeinkirjoitusta myöten. Siitä poikkeavat barbaarit, joita on käsiteltävä primitiivisenä ryhmänä. Siihen sopii heimokategorisointi niin voimakkaasti, että siitä ei päästetä irti.
Kansakuntakultti johtaa pohtimaan Itä-Euroopan nykyistä kriisiäkin kummallisista näkökulmista. Yhdysvaltalaiset korostavat, että Ukrainan kansalla on oikeus päättää demokraattisesti omista asioistaan. Vain Ukrainassa koskaan käymätön amerikkalainen saattaa sanoa näin, koska ei ole olemassa mitään Ukrainan kansaa. On olemassa Ukraina-nimisen valtion valtioalueella asuvat ihmiset, mikä on ihan eri asia kuin Ukrainan kansa.
Toisaalta kollektiivinen venäläisyys ei kykene ajattelemaan maailmaa ilman laumaa ja laumojen laumaa eli kansaa. Siksi kansa on Gumilevin vakio. Tämä johtaa massapsykoosiin. Uskotaan siihen, että me olemme Jumalan valittuja ja meidän vastustajat ovat hyvän ja totuuden vihollisia. Meikäläisiä syrjivät ovat epäihmisiä, jotka pitää tuhota. Kansallisuusaate on ihmiskunnan verisimpiä oppeja. Se on kaiken fasismin polttoaine.
Usko ja oppi kansasta ovat venäläisille ja ukrainalaisille identiteetin ydin. Historiallisesti kyse on tietenkin keksitystä opista. Kirjakieli – olipa se suomi, norja tai karjala – on aina keksitty asia. Se on arkipuheesta tehty standardi. Kielen erot syntyvät, kun samasta puheesta standardisoidaan eri kieliä. Näin suomi eroaa karjalasta, norja ruotsista ja ukraina venäjästä. Kun ero siunataan osaksi kansallista historiaa ja kehitetään sen tueksi oppi kansakunnasta ja sen historiallisesta tehtävästä, tulee ajatus kansasta tappavaksi aseeksi.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s